Här är alla bidragen från helgen

7 Maj

Team Lärarnas Tidning+TV4

Länk: http://skolkarta.foraldraforum.eu/
I laget:
David Hall, David Henriksson, Lotta Holmström, Niklas Arevik.

Vad?

1. Nyhet
Könsfördelningen i Stockholms skolor blir allt mer ojämn. Flickorna dominerar i attraktiva innerstadsskolor medan pojkarna är i majoritet i förortsskolorna med lägst betygssnitt.

2. Visualisation
En karta som visar Stockholms gymnasieskolor uppdelade efter könsfördelning på eleverna.Kartan visar även skolornas snittbetyg, föräldrarnas utbildningsnivå samt andel elever med utländsk bakgrund.

3. Webbtjänst
En möjlighet för besökaren att botanisera bland Stockholms gymnasieskolor och få en bild av resultat och elevsammansättning.

Metod?

Data har hämtats från Stockholms stads enhetsdatabas med hjälp av Ruby-skript som sedan laddats in i en lokal databas efter konvertering av koordinater från RT90 till WGS84. Data från Skolverkets databas Siris har hämtats dels som kalkylblad och dels genom att screenscrapa webbsidor och detta har också laddats in i samma databas. Dessa har sedan manuellt mergats för att sedan laddas in i Google Fusion Tables där vi modifierat kartvisualiseringen till att visa olika parametrar i kartvyn samt vid klick på en enskild skola.

För att åskådliggöra nyheten åkte vi till Kista gymnasium, en av skolorna med lägst betygssnitt, samt till Victor Rydberg Jarlaplan, en av skolorna med högst snitt, och filmade. Vi spelade in en telefonintervju med en elev på Victor Rydberg, som vi hittade via Facebook. Detta sammanfogades till ett videoklipp med hjälp av Final Cut pro.
Vi skrev en artikel som presenterade nyheten.

Sajten byggdes i WordPress med en modifierad version av standardtemat Twenty Eleven. Vi reggade domänen skolkarta.se, men tyvärr hann registreringen inte slå igenom i tid till presentationen.

Datat tillgängliggjordes med hjälp av Google Spreadsheet.

Team SvD

Länk:  http://www.funkardet.se/fajkhack/
I laget:
  Simon Larsson, Jenny Alvén, Peter Grensund, Mark Malmström, Johan Silfversten Bergman

Vad?

Var bor de med bäst ränta och hur ser det ut där de bor? Vilka val har de gjort och vilka faktorer spelar in för att få en bra ränta. Vad händer när vi kombinerar användargenererad data med offentlig data?

Metod?

Vi anpassade all data mot Stockholms stadsdelar i Google docs och Excel, sorterade och skalade bort. Ett stort jobb bestod i att mappa postnummer och valdistrikt mot stadsdelar. För databaskörningar av räntekartan för att tex få fram populäraste bank och bindningstid använde vi oss av Tableau desktop. För att räkna ut procentandelar på stadsdelsnivå använde vi Excel. För att skapa den grafiska formen har vi använt Illustrator.

Team Aftonbladet International

Länk: http://bloggar.aftonbladet.se/fajk/test/
I laget:
Kristina Edblom, Lukas Hansson, Andreas Kjensli Knudsen (frilans, Norge), Esa Mäkinen (Helsingin Sanomat, Finland)

Vad?

En interaktiv karta över Stockholms förskolor, betygsatta efter fem kvalitetskriterier.

 • Här är Stockholms bästa skolor – och sämsta.
 • Här är förskolorna med längst köer – en tjänst med journalistiskt värde som dessutom intresserar alla småbarnsföräldrar på jakt efter en förskoleplats.
 • Vår karta visar tydligt att de bästa skolorna är centrerade till innerstaden, den ger också specifik information om 586 förskolor.

Vi vill granska dagiskaoset: Varför har Södermalm flest köande per förskoleplats samtidigt som det finns flest platser per barn i åldern 1–5? Vad har valfrihetssystemet fått för konsekvenser på köerna?

Metod?

We combined these two datasets using Excel and Access. Then we calculated index on five values: Queue length to children ratio (popularity), How big the groups are (Children to avdelningar ratio), How many workers per children, Andel Behoriga Larare and the ranking from survey-question ””Jag Ar Som Helhet Nojd Med Mitt Barns Forskola””. (Im pleased with with kids kindergarden)

When the index was ready, we looked at which pre-schools were the most popular, based on the parameters.

Team Sveriges Radio

Länk: http://jensfinnas.com/fajkhack/skolgranskning/
I laget:
Jens Finnäs, Ronnie Ritterland, Liv Widell, Yasmine El Rafie, Daniel Stintzing

Vad?

 ”Att fostra en moderat”

På Enskilda gymnasiet är varannan elev moderat. Men så är det här också den perfekta stormen. Det är en friskola, nästan alla föräldrar är högutbildade och elever har svenk bakgrund.

I en annan del av stan ser det ut precis tvärtom. Det här är historien om hur en politisk identitet skapas.

Metod?

Vi har samkört Stockholms stads data om nöjdhetm med resultatet av  skolvalet för att få ut profiler på eleverna partipolitiska tillhörighet. Hur fostras en moderat och hur fostras en rödgrön idealist i förhållande till föräldrarnas bakgrund, stadsdel och beroende på vilken skola eleverna går i.

För att få fram positiva och negativa korrelationer har vi har labbat med data som:

 • elevernas nöjdhet om skolor
 • antal elever
 • antal deltagande elever i skolvalet
 • lärarnas behörighet
 • elevernas etniska bakgrund

Team SVT Pejl

Länk: https://fw.naetet.se/fordomsquiz/ (Login: fajk Lösen: hackhack)
Presentation: http://fajk.nu/2012/05/06/team-svt-pejl-fordomsquiz/
I laget: Anton Blomberg, Daniel Lapidus, Johan Robertsson, Susan Ritzén, Kristofer Sjöholm.

Vad?

Vi har gjort en fördomsquiz om Stockholm och dess invånare. Besökarna kan testa sina kunskaper om Stockholm och lära sig nya saker. Vi har lagt fokus på saker som sticker ut och överraskar eller som visar på viktiga aspekter av skillnaderna mellan Stockholms stadsdelar.

Metod?

Vi jobbat med Google Docs för datalagring, Django som webbramverk, diverse olika JavaScript-bibliotek (D3 m fl).

För databehandling har vi använt mest Google Docs och Excel. För grafik Photoshop och Illustrator.

Annonser

2 svar to “Här är alla bidragen från helgen”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Jag, en geek | Kalasbloggen - juni 3, 2012

  […] handlade om att på 24 timmar få fram en nyhet med hjälp av Stockholm stads öppna data, api:er. Lottas lag vann pris för bästa nyhet. Det är inte att man blir sugen på att vara med och testa. Måste hitta några bra lagmedlemmar […]

 2. Från idé till lanserad tjänst på 24 timmar | Innovation - juni 12, 2012

  […] alla dessa spännande aktiviteter som sker numera, som crowd funding, tävlingar på appar och öppna data, tjejer som bildar geek crowds, jams kring tjänster, utmaningar och socialt företagande. Det är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: