Fler programpunkter

18 Nov

Varde ljus: När reportern plåtar

I varselvågen har även många fotografer fått gå och det verkar alltmer vanligt att skribenten också ska vara bildjournalist. Vad betyder det för bildkvalitén? Och vad ska man tänka på när man som reporter också måste plåta? Vi tittar på ett bildspel som innefattar fem fotografers tolkningar av samma story – protesterna i Kashmir 2010 – och använder det som grund för en diskussion om journalistik, konst, ansvar och teknik.

Ann Törnkvist har studerat journalistik på Columbia i New York där hon gjorde examensarbetet ”Suffering for Sale” om krigsfoto på konstmarknaden (svensk version här). Hon redigerade sedan en blogg om fotojournalistik å det legendariska fotokollektiven Magnums räkning, följt av jobb som bildredaktör på Getty i London och Agence France-Presse i New Delhi. Hon har alltid frilansat vid sidan av, senast i Ryssland, och tog nyligen anställning som journalist på den engelskspråkiga nättidningen The Local i Stockholm.

Datajournalistik – ett unikt samarbetsprojekt

Kristofer Sjöholm berättar om ett nytt projekt på Södertörns högskola där medieföretagen och de normalt sett konkurrerande redaktionerna på SVT, Sveriges Radio, Aftonbladet, SvD, Norrköpings Tidningars Media, Helsingborgs Dagblad och Nya Wermlands Tidningen under två år skall träffas och utbyta erfarenheter, lära sig jobba med datajournalistik och dela med sig av framtagen och förädlad data som alla kan ha nytta av.

Kristofer Sjöholm är projektledare på SVT Pejl

Diskussion: Media + skola den nya alliansen?

På samma sätt som mediebranschen står i ett paradigmskifte är den svenska skolan mitt i ett sådant. I den förändringen har både media och skolan många gemensamma beröringspunkter. Dan Frendin frågar sig hur dessa skulle kunna utvecklas och inbjuder till diskussion.

Dan Frendin är gymnasielärare i naturkunskap och global profil, samt projektledare för projektet ”den digitala naturkunskapen” vid Stagneliusskolan i Kalmar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: