Session: En barang om självcensur

21 Nov

Hotad till livet av en militär? Check! Fått sin amerikanske make och flera kolleger gripna av polis? Check! Jobbat åt en tidning som åtskilliga gånger stämts för förtal? Check! Sånt var livet under Cajsa Collins två år på Cambodia Daily.
Landets regering använde förtalslagen som vapen mot journalister och oppositionsledare. Under hennes tid där skärptes lagen och klimatet blev allt hotfullare. Detta påverkade journalistiken på flera sätt och tvingade mig att ständigt tänka på om mina källor eller mina kambodjanska kollegor riskerade att bli straffade om de pratade med mig. Det var också lärorikt.
Vad ska man tänka på om man vill jobba utomlands? Och vad lär man sig som man har nytta av i Sverige?

Journalisten Cajsa Collin studerade på University of Westminster i London och University of Missouri i USA. Därefter jobbade hon på utrikesredaktionen på Washington Times innan hon tog jobbet som reporter och redaktör på den engelskspråkiga dagstidningen Cambodia Daily i Phnom Penh. Väl hemma har hon arbetat för Sveriges Radio men även frilansat från Ghana och USA, där hon bor deltid med sin man, för svenska och engelska kunder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: