FajkHack 2013: Hackathon i datajournalistik – tema miljö

20 Mar

Föreningen FAJK och projektet datajournalistik på Södertörns högskola välkomnar er till att för andra året delta i FajkHack – ett journalistiskt 24-timmars hackathon, denna gång med temat miljö.

När? Lördag 4 maj kl 10.30 – Söndag 5 maj kl 14.30, 2013
Var? Södertörns högskola, Flemingsberg, Stockholm

Vad döljer det sig för journalistiska scoop i offentlig data? Hur visualiserar man bäst samhällstrender och stora mängder data? Och går det att bygga journalistiska webbtjänster på miljöområdet som kan bli till direkt nytta för svenska medborgare?

Riktlinjer för FajkHack 2013
Här hittar du mer info om miljödata
Facebooksida för arrangemanget
Alla blogginlägg från FajkHack 2012

Arrangemanget sponsras av Knight-Mozilla Open News.

Deltagande
Vi söker journalister som vill hitta nyheter och berättelser i data, samt utvecklare och grafiker som tror att de med kod och visualiseringar kan göra journalistiken mer relevant. Årets tema är miljödata och vi kommer framför allt att fokusera på den data som Naturvårdsverket gör tillgänglig både via sin vanliga hemsida och i sin nya satsning på öppen data. Läs mer om miljödata här.

Vad vi vill uppnå
Vi vill skapa en mötesplats för journalister, utvecklare och grafiker som gillar data. Vi vill utmana er att tillsammans hitta journalistiska historier som redaktionerna i dag missar. Vi vill också att ni söker nya sätt att presentera de här historierna på, till exempel i form av datavisualiseringar, appar och webbtjänster.

Ni kommer att ha 24 timmar på er att ta fram en nyhet, en visualisering eller en applikation/webbtjänst baserad på miljödata. Naturvårdsverket kommer att vara på plats under lördagen både med sakkunniga och tekniker för att presentera sin miljödata och sin satsning på öppen data. Det är dock fullt tillåtet att använda annan miljödata än den som Naturvårdsverket har om ni föredrar det.

De bästa premieras
Pris kommer att delas ut i kategorierna Bästa nyhet, Bästa visualisering och Bästa journalistiska applikation. Priset består i presentkort på 2 000 kr per kategori dvs totalt 6 000 kr. Samma team kan vinna flera kategorier. Juryn kommer att bestå av deltagarna själva, arrangörerna och några väl valda inbjudna gäster. Alla röster är lika mycket värda men röster på sitt eget team är inte tillåtna.

Schema lördag 4 maj – söndag 5 maj
kl 10.30-11.00: Presentation av arrangemanget och de deltagande teamen (teamindelning kommer att i största möjliga mån att ske innan evenemangets början).

kl 11.00-12.00: Introduktion till miljödatan hos Naturvårdsverket och hur man kommer åt den. Personer från Naturvårdsverket kommer att finnas tillgängliga under eftermiddagen som bollplank och hjälp åt teamen att komma igång med sitt arbete. Eventuellt tillkommer någon mer inspirationsföreläsning kring miljö och/eller datajournalistik.

kl 12.00- kl 12.00: 24 timmars hackathon. Grupperna jobbar var för sig. Cateringmat och tilltugg finns tillgängligt under tiden. Vi förutsätter att ni har med er egna datorer, övrig utrustning och programvara som ni behöver. Nätverk finns på plats både som trådburet och trådlöst. OBS: tjänster som ni gör måste köras antingen lokalt eller på en egen server på internet.

kl 12.00-13.00: Presentation. Varje grupp får 10 minuter på sig att presentera sina resultat inriktade på de tre priskategorierna.

kl 13.00-14.00: Lunch och röstning.

kl 14.00-14.30: Prisutdelning i klasserna Bästa nyhet, Bästa visualisering och Bästa journalistiska webbtjänst

Antal platser
Vi har plats för 40 deltagare, som vi vill fördela jämnt mellan journalister/researchers och webbutvecklare/grafiker. Även sakkunniga inom miljöområdet är välkomna att delta. Teamstorlek: min 2 personer, max 6 personer. Ange om ni anmäler er som färdigt team eller om ni vill bilda team tillsammans med andra. Introduktionen på lördag och resultatpresentationen på söndag är däremot öppen för alla som vill. Presentationer och prisutdelning kommer förhoppningsvis även att läggas ut på nätet i videoform för alla att kunna ta del av.

Plats för vila – men inga sovplatser
Evenemang pågår under 24 timmar och lokalen kommer att vara tillgänglig för deltagarna under hela denna tid. Det kommer att finnas möjligheter till att vila i lokalen, men det finns dock inga riktiga sovplatser. Det är upp till deltagarna själva hur länge de vill vara kvar på natten till söndag. Vi vill dock att själva teamarbetet i så stor utsträckning som möjligt sker på plats på Södertörns Högskola och inte i annan lokal.

Var sker detta?
Evenemanget kommer att ske i Medieteknikens lokaler (C-flygeln i Moas båge) på Södertörns högskola i Flemingsberg söder om Stockholm. Adressen är Alfred Nobels allé 7. Pendeltåg från Stockholms central mot Södertälje tar ca 20 min, högskolan finns ca 100 m från station Flemingsberg/Stockholm syd. Parkering finns i anslutning till högskolan.

Kostnad och anmälan
200 kr för medlemmar i FAJK och 300 kr för andra (då ingår medlemskap värt 100 kr). I priset ingår all mat, dryck, nätverk mm under dessa två dagar. De som deltog i knytkonferensen Himmel och Helvete i november 2012 blev automatiskt medlemmar i Fajk för 2013.

Övrigt
Det är deltagarna i hackathonet som själva äger idéerna och koden som tas fram under evenemanget. Det är med andra ord fritt fram att vidareutveckla dem eller använda dem i andra sammanhang.

Kontakt
Har du frågor? Mejla: foreningenfajk@gmail.com

För Fajk: Kristofer Sjöholm, kristofer.sjoholm(at)gmail.com (070-784 35 17), Leo Wallentin, leo_wallentin(at)hotmail.com (073-593 35 43)

För Södertörns högskola: Ester Appelgren, ester.appelgren(at)sh.se (08-608 41 83), Helge Hüttenrauch, helge.huttenrauch(at)sh.se (08-608 49 76)

Välkomna!

3 svar to “FajkHack 2013: Hackathon i datajournalistik – tema miljö”

Trackbacks/Pingbacks

  1. API Måndag – SCB, Flattr, Intel » API – Mashup.se - april 22, 2013

    […] FajkHack 4 -5 maj i Stockholm – journalister och utvecklare kan vara kreativa tillsammans och skapa riktigt bra datadriven journalistik. […]

  2. Hackernytt | Om startups och allt som hör till. På svenska. | Hackathon i datajournalistik – tema miljö - april 29, 2013

    […] Hackathon i datajournalistik – tema miljö […]

  3. FajkHack 2014: Den 10-11 maj hackar vi valet | Fajk - februari 20, 2014

    […] FajkHack ordnades första gången år 2012 med öppen data från Stockholms stad som arbetsmaterial. År 2013 var temat miljö. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: