Team Grupp 6

6 Maj

Privatloggad miljödata ❤ myndighetsdata = sant

I laget: David Hall, Gitta Willén
Länk: http://www.digitalstorytelling.se/fajkhack/

Vad?

Vi vill visa att de som som redan gör så kallad lifelogging, där man loggar sin egen privata livsstilsdata, även är öppna för att med hjälp av mindre sensorer samla in privat miljödata, logga den och även dela data till en community och myndighet.

Visualiseringen visar Naturvårdsverkets nuvarande mätstationer samt var de privatpersoner, som vi tillfrågade angående deras vilja att samla in och dela egen loggad miljödata, är placerade. Naturvårdsverkets senaste data är från 2011.

Data?

Naturvårdverket PM10 och PM25 statistik.
Kollaborativt insamlad information från 84 stycken online enkätsvar.

Gitta Willén pratar om kollaborativ data-insamling.

Gitta Willén pratar om kollaborativ data-insamling. Foto: Lotta Holmström

Metod?

Vi började med att intervjua Ann-Marie på Naturvårdsverket, angående deras tankar kring att mäta miljödata, mätstationer och crowdsourcing. Hon tipsade om Anders Foureaux vid vid Enheten för Miljöinformation och IT, på Naturvårdsverket. Vi ringde upp honom och fick ytterligare information om deras tankar kring nytänkande kring miljödata. Tyvärr kunde han inte ställa upp på en intervju på så kort varsel en lördagskväll, men vi fick ta del av dokument och tips om intressanta länkar kring kollaborativt insamlande av miljödata.

Vi har använt Google Docs för att få en gemensam plattform för kommunikation och för att dela texter. Vi har har jobbar kollaborativt och med en agil process där vi stämmer av successivt efter hand som projektet framskrider. Vi tänkte sedan noga igenom vilka frågor som vi ville ställa, för att samla in så användbar data som möjligt. Vår frågeställning är hur mognadsgraden och intresset är för att logga privat miljödata och att dela den. Hur det i så fall skulle påverka vår kunskap om hälsa och miljö. Den enkät som vi använde oss av för att kollaborativt samla in information om viljan och mognadsgraden för att logga och dela miljödata, gjorde vi gemensamt i Google Forms. Den delade vi sedan online i våra nätverk och spred den så mycket som vi kunde under lördagkvällen. Vi fick en totalt 84 stycken ifyllda enkäter.

Vi delade enkäten i våra Twitterflöden, Facebook och via mejlinglistor. Vi ägnade tid åt att tacka för RT/Retweeter, att svara på frågor och att informera om FAJKHack2013 + Naturvårdsverkets öppna API.

David hämtade data från Naturvårdverket PM10 och PM25 statistik. Han plottade ut den på Google Maps med hjälp av Javascript-biblioteket D3. Vi har samlat all information på en WordPressblogg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: