Team Helsingborgs Dagblad

6 Maj

Hotade arter kan försvinna när miljöskyddsområden i Skåne får minskad budget

I laget: Peter Ferm, Maja Linden, Elin Andersson med hjälp av Artilect (Martin, Jacob och Carl).

Vad?

Nyhet: Allt större ytor i Skåne skyddas. Men budgeten för att sköta om dem blir allt mindre. Följden kan bli att hotade arter försvinner, speciellt i Skåne där majoriteten av de skyddade områdena är kulturlandskap. Kapitalförstöring, anser länsstyrelsen i Skåne.

Visualisering: En karta som visar hur de skyddade områdena i Skåne breder ut när man flyttar en markör över en slide (2004-2012). År för år blir de också blekare i färgen, för att visa att budgeten minskas. På en karta intill visas vad som händer med den biologiska mångfalden när pengarna per hektar minskas.

Bakgrund: http://hd.se/skane/2012/09/09/kvantitet-gar-fore-kvalitet-i/

Data?

Från Naturvårdsverket hämtade vi rådata med geografisk information om naturområdena inklusive information om gällandeår. Budget för skötsel av skyddade områden 2004-2013 begärdes ut från länsstyrelsen i Skåne. På Artportalen och Miljömålsportalen letade vi data om hur den biologiska mångfalden i Skåne har utvecklats övertid.

Metod?

Med hjälp av Naturvårdverkets kartverktyg säkerställde vi att informationen stämde från år till år (rådatan visade inte områden som hade slagits samman eller försvunnit). Kartutseendet hämtades från Cloudmade och anpassades grafiskt. Färgskiftningen hämtades från Colourbrewer. Sedan använde vi Artilects kartverktyg för att göra själva kartorna. Budgetsiffrorna indexuppräknades med hjälp av SCB:s verktyg.

Vad gick snett?

Tyvärr visade det sig att områdena tar upp så liten del av kartan att visualiseringen inte får någon berättande effekt. Skillnaden mellan 2004 och 2012 syntes knappt, trots att det handlar om en ökning på en tredjedel.
Artdatabankens uppgifter om observationer visade sig vara framtagna på ett sätt som inte kunde anses vara ett mått på biologisk mångfald. Något annat har vi inte hittat.

En annan möjlig reservplan hade varit att utvidga kartan till hela Sverige, men det visade sig att vi inte kunde få fram de budgetsiffror vi behövde under helgen.

Helsingborgs Dagblad Djuren som lever "under cover".

Helsingborgs Dagblad: Djuren som lever ”under cover”. Foto: Lotta Holmström

Djuren som lever under cover

Vad?

En presentation av djur som är så hotade av människan att det hemlighålls var de befinner sig. Positionen ljuger med upp till 25 kilometer. Vi visar vilka djuren är och var de (kanske) sågs senast. För publicering på Sveriges största djurblogg, hd.se/djurbladet.

Data?

Från Artdatabanken hämtades uppgifter om vilka arter detta gäller, deras hotklass, hur stort ”osäkerhetsfilter” som läggs på. Från Artportalen hämtade vi geografisk information om de senaste observationerna.

Metod?

Presentationen är än så länge en skiss gjord i powerpoint eftersom vi inte hade utvecklare på plats, men tanken är att den ska bli en interaktiv grafik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: