Team SVT Pejl 1

6 Maj

Vinnare i kategorin Bästa visualisering

Så har den lokala medeltemperaturen förändrats + Väderpejl – kolla in gammalt väder

I laget: Julia Lindberg, Åsa Rasmussen, Kristofer Sjöholm, Fredrik Stålnacke
Länk: Så har den lokala medeltemperaturen förändrats
Länk till vädertjänsten kommer senare.

Vad?

Den lokala uppvärmningen skiljer stort mellan olika delar av landet. Nordligaste Norrland och norra Svealand hamnar i topp med platser på upp mot och över 2 graders uppvärmning de senaste 50 åren. Längs med kusterna i Götaland hittar vi de lägsta temperaturökningarna på ca 1 grad. Med andra ord har vissa delar av landet haft dubbel så stor temperaturförändring jämfört med andra. Detta har vi fått fram genom egna analyser och beräkningar av väderdata från SMHI/Naturvårdsverket och utifrån dessa har vi sedan byggt våra visualiseringar.

Dessutom har vi byggt en vädertjänst där man kan kolla upp vilket väder det varit ett visst datum på någon av de 150 observationsplatser i Sverige mellan tiden 1961-2011. Du kan bl a få fram topplistor över temperatur och nederbörd samt uppmätta noteringar för ett specifikt datum.

Data?

Dataserier från 150 svenska meteorologiska observationsstationer åren 1961-2011. Datan är framtagen av SMHI i samarbete med Naturvårdsverket.

Här ligger datan: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/dataserier-2.1102

Metod?

SMHI har i samarbete med Naturvårdsverket tagit fram observationsdata för 150 observationsplatser mellan åren 1961-2011. Vi har gått igenom samtliga dessa stationer och valt ut de med långa sammanhållna tidsserier över årsmedel för temperatur och nederbörd. Eftersom en majoritet av stationerna saknar data över hela perioden har vi valt att göra vår analys på de som har så fullständig data som möjligt men ändå täcker in hela landet. Det förekommer även några stationer som vi plockat bort eftersom de har för stor spridning och därför ger en osäker beräkningsgrund. Till exempel Jokkmokks mätstation som har flyttats flera gånger.

Efter denna analys har vi kommit fram till ca 30 st stationer där vi tycker det känns trovärdigt att göra beräkningar av det utjämnade medelvärdet för den lokala medeltemperaturförändringen. Det utjämnade medelvärdet har då tagits fram med hjälp av en linjär regressionsanalys där samtliga årsmedelvärden slagits samman matematiskt och därefter utjämnats till en rak linje från 1961 till och med 2011. Det är utifrån värdet som denna linje ger vid dessa årtal som det förändrade medelvärdet har beräknats, dvs differensen mellan de utjämnade medelvärdet för 2011 och 1961.

För analys har vi jobbat med Excel för visualiseringarna med Tableau Public.

SVT Pejls vädertjänst för att kolla upp historiskt väder en viss dag på året.

SVT Pejls vädertjänst för att kolla upp historiskt väder en viss dag på året på en viss plats.

Webbtjänsten är byggd mot ett eget API där vi hämtar datan. Backend är byggt i Django och Python. Visualiseringarna är gjorda med hjälp av JavaScript-biblioteket High Charts.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: