Fajkon 2013

Välkommen till Fajkon 2013 – en knytkonferens om journalistik för journalister. Temat är källkritik. Vi ses den 30 november i Göteborg.

Anmäl dig här: http://simplesignup.se/event/31929

– Vad är en knytkonferens?
Du har varit på för många konferenser med dålig luftkonditionering och föreläsare som pratar om saker som inte berör, som inte angår dig och ditt arbete. Du skruvar på dig där du sitter, undrar om det inte blir paus snart? På kafferasten pratar du med dina kollegor och blir sen presenterade för någon från en annan avdelning som berättar en jätteintressant grej om hur den jobbar med något som du faktiskt kan ha nytta av. Ni suckar över den inhyrda föreläsaren, som säkert tar hutlöst betalt också.

Fajkon är tvärtom, det är en knytkonferens. Inga dyra inhyrda föreläsare som pratar om sånt du inte bryr dig om. Fajkon är konferensen där du är både deltagare och föreläsare och där kafferasten är idealet. Vi tror på att dela kunskap och erfarenheter med varandra. Att det inom den grupp som deltar i konferensen finns tillräckligt med historier, lärdomar och kunskap att egentligen fylla en veckas föreläsningar, men vi nöjer oss med en dag.

– Temat: Källkritik
Temat för höstens knytkonferens är källkritik. När medier springer allt snabbare mot målet att vara först med nyheter och pr-byråerna inte längre presenterar sig som just pr-byråer, vad händer då med vår förmåga att kritisk granska våra källor och ta ansvar för att det vi förmedlar är sanningen?

Vi vill höra dig prata om hur kontrollen av källor påverkas när redaktioners mål är att alltid var först med nyheter? När blev du som journalist lurad? Vilka tillåter vi vara källor, vilka släpper vi fram och vilka får sätta agendan? Hur jobbar pr-byråerna med att få oss att rapportera om det de vill? Hur har internet och google påverkat vad vi som journalister litar på är sanningen? Hur går de till när en skolklass lyckas lura en hel journalistkår att en bit av en runsten är till salu på blocket?

Allt som ryms under ordet källkritik kan bli en session. Vill du hålla en session som har med något helt annat att göra, så går det också bra då vi har ett öppet spår.

– Så här går det till
1. Du funderar på vad du kan bidra med. Har du en jobberfarenhet som du vill dela med dig om, något du kan prata i 20-30 minuter om, som du tror att andra har nytta av att höra? Temat på konferensen är källkritik, men det finns också ett öppet spår om du vill prata om något helt annat.

2. Du anmäler dig till konferensen och fyller i om du vill hålla i en session.

4. Eller du fegar lite (det är okej) och tänker att du mest vill lyssna. Möjligheten finns fortfarande att anmäla en session senare eller under själva dagen.

5. Du bokar resa till Göteborg, om du inte redan bor i stan. Du ser till att du har någonstans att bo.

6. Du känner dig nöjd med att du kan se fram emot en helt sjukt inspirerande helg den 30 november och sprider ordet till dina vänner, bekanta och kollegor. Ge dem länken till vår hemsida och följ oss på twitter.

– Vem kan anmäla sig?
Konferensen riktar sig till journalister, journaliststudenter och yrkesgrupper som utvecklare och kommunikatörer som kommer i kontakt med journalistik i sitt dagliga arbete.

Vill du vara funktionär eller hjälpa till under dagen? Mejla
foreningenfajk@gmail.com

– Anmäla en session – hur/vad/varför
En session under Fajkon är totalt 30 minuter.  Du väljer själv hur du disponerar din tid,  om du till exempel vill prata i 20 minuter och ha diskussion med publiken i 10 minuter.

Inget ämne är för stort eller för litet. Kanske vill du föreläsa, diskutera ett problem och hur det kan lösas, visa ett exempel på hur du arbetar med vissa frågor. Eller varför inte en workshop eller debatt?

Har du frågor om programmet eller sessions – mejla foreningenfajk@gmail.com

– Kontakt
Fajkon är ett gräsrotsarrangemang, och bygger på att vi är många som hjälps åt med arrangemanget. Intresserad av att vara funktionär, vara sponsor eller bara komma i kontakt med oss – mejla foreningenfajk@gmail.com eller ring Emma Svensson 0708 47 91 80

Ett svar to “Fajkon 2013”

Trackbacks/Pingbacks

  1. 2014/10 Är du källkritisk? | Social Media Club Göteborg - november 2, 2014

    […] jag deltog i knytkonferensen Fajkon som hade just källkritik som tema passade jag på att intervjua Nina Björkman och Frida […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: