Sessions

Här är de sessions som redan är anmälda. Fler tillkommer!
Lördagen den 30 november öppnar gridden på plats och då kan du sätta upp din session på schemat. 

källkritik

Keynote: Hur verifierar man källor i sociala medier?

Storyful är världen första internationella nyhetsbyrå baserad helt på material från sociala medier. Gavin Sheridan berättar hur de jobbar.

Gavin SheridanNär det smäller på ett köpcentrum i Nairobi eller en förort till Damaskus vänder sig Storyful inte till korrespondenter och traditionella frilansare, utan till Youtube och Twitter. Storyful jobbar med att verifiera användargenererat nyhetsmaterial och leverera till kunder som New York Times, Reuters och Al Jazeera.

Gavin Sheridan är Director of Innovation på Storyful, medgrundare till bloggen TheStory.ie och föreläsare i journalistik på Dublin City University. Han kommer förklara hur det här går till.

Omni – om att vara läsarnas DJ:s i nyhetsflödet och säkra källkritiken

Nylanserade Omni är ett helt nytt sätt att uppleva nyheter: Alla nyheter. Alla perspektiv. I en app. Markus Gustafsson tar er in på den ganska ovanliga redaktionen.Markus_Omni

Mycket är annorlunda med Omni, inte minst arbetet vid desken. På Omni arbetar tio utvecklare och tio journalister sida vid sida. Markus Gustafsson berättar hur Omni har utvecklats tillsammans med läsarna – och om arbetet på Omni-redaktionen. Och svarar på frågor som: Hur väljer ni era källor? Hur säkrar ni källkritiken? Och vad menar ni med att vara DJ:s i nyhetsflödet?

Markus Gustafsson är grundare och chefredaktör på Omni. Han har tidigare bland annat arbetat som redaktionschef och chef för nyhetsredaktionen på Aftonbladet.

Torill Kornfeldt FajkonKällkritik som vetenskapsjournalist

Hur gör man en faktakoll på partikelfysik, klimatmodeller och DNA-analyser?
Och kan man verkligen lita på vad forskare säger om sina egna, eller andras, resultat? Jag ska berätta hur jag gör för att försöka undvika de värsta fallgroparna.

Torill Kornfeldt är en vetenskapsjournalist som fascineras av märkliga djur, spännande teknik och nästan allt som andra tycker är äckligt. Hon har arbetet för Dagens nyheter och Forskning & Framsteg och finns nu på Vetenskapsradion på Sveriges Radio, där hon bland annat gjort programmet Tekniksafari.

Det som verkar rimligt och sant (Session om runstenen del 1)Torbjörn_Strömberg_Fajkon

Den 24 mars 2011 publicerades en annons på Blocken, om att det fanns en runstensbit till salu i Filipstad. Ganska snabbt formulerades en berättelse om en man boende i Filipstad som sålde ett fornminne, en berättelse som fick stor viral spridning. Den 1 april visade det sig att allt var ett medieexperiment av en skolklass från Filipstad och under denna session beskrivs experimentets design och faktiska överväganden.

Tid som akilleshäl (Session om runstenen del 2)

Runstenen som var till salu i Filipstad våren 2011 visade sig vara ett medieexperiment av en skolklass och deras lärare. Reaktionerna på experimentet lät inte vänta på sig och de kan delas in i två huvudspår: a) allt visade sig vara ett skämt av en spelevink och b) eleverna och läraren har visat på något mycket viktigt. Den viktigaste slutsatsen som går att dra av experimentet är att tidsbrist är den praktiska källkritikens problem.

Torbjörn Strömberg, gymnasielärare i svenska och filosofi på Spångbergsgymnasiet och ordförande för Lärarförbundet i Filipstad. Båda positionerna ger ständiga skäl för fascination och reflektion kring källkritik, retorik och påverkan. Torbjörn betraktar sig som en fotfolkslobbyist.

Tips: Lyssna på programmet Mediernas granskning av runstensbevakningen.

Att crowdsourca med elevers hjälp – erfarenheter från TV4:s storsatsning #skolsnusk

TV4 har under hösten genomfört en jättegranskning av miljön i de svenska skolorna – med elevernas hjälp. Det här lärde man sig. 

jens3bwJens Finnäs och Sandra Foresti berättar om hur idén till granskningen föddes, hur diskussionen om källkritik stundtals gick het och hur man gjorde för att säkra autenticiteten i alla inskickade bilder och filmer.

Sandra ForestiJens Finnäs driver Journalism++ Stockholm, Sveriges första frilansbyrå inriktad på datadriven journalistik, och var en av upphovsmännen bakom kampanjen.

Sandra Foresti är researcher och grävsamordnare för Nyhetsbolagets lokala editioner

Kolla dina källor – annars gör någon annan det åt dig

Sociala medier är en ovärderlig källa till kunskap för journalister, men källkritiken har aldrig varit viktigare än 2013.

Nicklas Malmberg Fajkon
När du slarvar hänger nätets detektiver på låset för att hjälpa till att avslöja en dåligt kollad story.

Jag ska visa några bra exempel på vad som kan hända när journalister varit lite för snabba för sitt eget bästa.

Nicklas Malmberg jobbar i sociala medier-gruppen på Digitala medier på Sveriges Radio. Tidigare 13 år på P4 Sjuhärad, @7direkt på twitter.

Källkritik från andra sidan

Kommunala kommunikatörer har uppdraget att kommunicera med invånare och besökare. Hur tänker vi kring källkritik och nyhetsvinklar?

Christian_Westerling_FajkonMitt arbete har utvecklats har gått ifrån att vara jagad av journalister till att bygga en story tillsammans. Omedvetet av varandra, pr-folk och journalister, söker vi efter en story och en kontakt med invånare och besökare. Omedvetna om våra agerande bygger vi denna story tillsammans. Källkritiken är avgörande för fiasko eller framgång.

Christian Westerling,  Chef Relationer och omvärld på Halmstad & Co, arbetar med att kommunicera destination Halmstad som ett besöksmål. Fil mag i statsvetenskap från Göteborgs Universitet. Har arbetat med allt från bartender på Casino Cosmopol till att vara pressekretare för Alliansen i Halmstad (utan att vara politiskt aktiv).

Fejk-PR och journalisters roll

En höst fylld av rubriker om fejk-PR och påstådda digitala pr-succér eller twitterbävningar – vad är sant och vad är falskt? Vad är en digital storm och hur ofta har ni som journalister tid att ta reda på ”vem” som ligger bakom twittersnackisar (eller påstådda sådana). Brit Stakston

Mediestrateg Brit Stakston från pr-byrån JMW håller i denna session. Vid sidan av sitt arbete som mediestrateg är Brit författare och skriver just nu en bok om digital opinionsbildning (tidigare titlar Politik 2.0 och Gilla – dela kunskap, engagemang och passion). Rådgivare till it-minister Anna-Karin Hatt i regeringens Digitaliseringsråd. Aktuell med Sitt med Dawit, nominerad i Spinn och European Excellence Awards 2013.

Läs tidigare blogginlägg från Brit om Fejk-PR

Finns det tid för källkritik?

Ulrica Widsel FajkonJournalistförbundet och Sveriges Radio bjuder in till diskussion.
Att rapportera i flera olika kanaler, på olika plattformar och i sociala medier samtidigt ställer nya krav på dagens journalister. Hur upprätthåller vi trovärdighet och integritet i ett allt snabbare medieklimat? Finns det ens tid för källkritik?

Diskutera med Ulrica Widsell, vice ordförande för Journalistförbundet, och Yasmine El Rafie, utvecklingsredaktör för sociala medier på Sveriges Radio.

öppna spåret

Hur ska journalister från gammelmedia och nya youtube-generationen mötas och samsas?

Frida Zetterström bjuder till diskussion.

Frida Zetterström Fajkon Jag känner mig- mot min vilja – som en del av ”gammel-media” bredvid alla ”do it yourself”-mediamänniskor som jobbar utan uppdrag med idéer och produktioner på eget initiativ. Jag känner mig lite stressad och ovan vid tanken att både komma på idén, genomföra den och marknadsföra den utan traditionell uppdragsgivare. Jag är med andra ord INTE en del av youtube-generationen. Än. Och bjuder in till diskussion.

* Behöver man besitta all kompetens själv nu för tiden för att ha en plats i media-världen? Jag är bra på att intervjua och få människor att berätta. Räcker inte det längre?
* ”Vad vill du göra tv/radio/podd/blogg/tidning om?” -är världens mest ointressanta fråga i mina öron. ”Vad vill läsaren/tittaren/lyssnaren ha?” är mitt spontana svar. Är jag stenålders då?!
* Riskerar vi en översvämning av program, poddar och bloggar på marknaden idag? Är det här ens ett problem?

Frida Zetterström har varit yrkesverksam i drygt femton år i mediebranschen. Hon jobbar främst som frilansande skribent och stylist, huvudsakligen inom ämnesområdena mode och trender med fasta uppdragsgivare så som Göteborgs Posten och M-magasin. För ett antal år sedan vann hon realitysåpan ”TV-stjärnan” (en talangjakt för programledare) på SVT men har sedan dess inte fått göra så värst mycket traditionell TV. Hon har under de senaste tio åren regelbundet jobbat som programledare och side-kick på Sveriges Radio Göteborg med program så som ”Luften är Fri”, ”Vi i Femman” och Hasse & Frida”.”

Journalisten som entreprenör

Change the game – hacka journalistiken!
Journalisttjänster försvinner, redaktörers frilansbudgetar krymper, magasin reas ut i tidningskioskarna. När den etablerade marknaden gungar under våra fötter behöver vi ta saken i egna händer, ta tillvara på internets möjligheter och samarbeta med designers, programmerare och experter på digitala marknader för att skapa nya lösningar. Framtiden innebär affärsutvecklande journalister. Christin Persson Fajkon
Läs mer om journalisten som blev entreprenör här!

Christin Persson är aktiv journalist sedan 2006. Har arbetat som nyhetsreporter och webbredaktör på skånska dagstidningar, medgrundat frilanskontoret Kollektivet Barbro i Malmö, skrivit humor/faktaboken ”Hippa Svenskars Guide” och jobbat som reporter, programledare och producent på P3 Populär och Musikguiden i P3.

Transmedia och vår gemensamma framtid

Journalister och lärare genomgår nu en omvandling av sina yrken som kännetecknas av ”transmedia”. Båda yrkesgrupperna har ett gemensamt ansvar att lägga en grund för vår gemensamma framtid i samhället och i världen.Dan Frendin
Hur kan detta gå till? Kom och lyssna och ge din synpunkt!

Dan Frendin är gymnasielärare på Stagneliusskolan i Kalmar och blev nominerad till guldäpplet 2013 för sitt arbete med ”den digitala naturkunskapen” där ”radion som öppen lärresurs” varit en del av att förnya sättet att undervisa. Under flera år har han som lyssnare tillhört Vetenskapsradion Klotets ”storredaktion”.

2 svar to “Sessions”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Snart dags för Fajkon! | Fajk - november 14, 2013

    […] Sessions […]

  2. Välkommen till Fajkon! | Fajk - november 29, 2013

    […] Sessions […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: